Ihmemaa OZ ensi-ilta 6.4.

04.04.2018 17:30

Tiedote 4.4.2019                                                           

Lohjan Teatteri esittää ihastuttavan klassikkosadun

Ihmemaa Oz

Ensi-ilta 6.4.2018

Käsikirjoitus: L. Frank Baum

Ohjaus ja sovitus: Sari Niinikoski

Lavastus: Jyrki Kakko

Koreografiat: Sofia Lintula ja Sari Niinikoski

Puvustus: Annukka Matilainen, Jasmin Junnonen

Äänimaailma: Elisabeth Keinänen ja Sari Niinikoski

Tausta-animaatiot: Aivar AndrejevOZ_kuva_2.jpg

Harvemmin sitä ohjaajalla on näin pitkä historia saman näytelmän kanssa. Nuorena aloittelevana näyttelijänä sain näytellä pirteää Dorothy - tyttöä kansanopiston musiikkiteatterilinjalla ja jo tuolloin ihastuin humoristiseen ja herkkäänkin tarinaan Ihmemaa Oz.

Vasta myöhemmin jo ammattinäyttelijänä esitin hurjaa Länsinoitaa ja vielä paljon myöhemmin ohjasin Savonlinnan Teatteriin oman musikaalisovituksen Ozista. Se jäi itselle muistoihin hienona kokemuksena.

Nyt vuosien jälkeen saa siis aivan tuore näytelmäversio tarinasta ensi-iltansa Lohjan Teatterissa. Uudessa sovituksessa huumoria on viljelty rutkasti lisää tekstiin, mutta tarinan alkuperäinen koskettavuus on pyritty myös säilyttämään hellyyttävien hahmojen kautta.

Meillä Dorothy-tyttö on muuttunut Lauraksi ja suloista pikkutyttöä esittää taitava Taika Tenhunen.  Turun murteeksi ovat hauskasti muokkautuneet variksenpelättimen vuorosanat ja rooliin saatiin hienosti liikkuva Vaahterateatteristakin tuttu Markku Oksanen, arkaa leijonaa esittää harvemmin lastenjutuissa nähty Petri Puttonen ja jäykkää peltimiestä monista rooleista tuttu Joni Pitkonen.

Aikoinaan innostuin L. Frank Baumin kirjasta The Wonderful Wizard of Oz (1900). Kirja on suomennettu useampaankin kertaan ainakin nimillä Oz-maan taikuri (1977), Ozin velho (1985) ja Ihmemaa Oz (2001). Lähes kaikille tuttu on varmasti Judy Garlandin tähdittämä elokuvaversio, sen jälkeen onkin ilmestynyt Pop - Oz elokuva ja aivan hiljattain myös ihan uusi amerikkalainen elokuva.

Jännittävä ja hauska klassikkotarina ”Ihmemaa Oz” vie katsojansa Lauran mukana henkeäsalpaaviin seikkailuihin pikkuisten Maiskisten valtakuntaan.

Laura kohtaa matkallaan letkeän hölmön variksenpelättimen, sydämettömän peltimiehen ja aran suloisen leijonan. Yhdessä ystävykset matkaavat kimmeltävään Smaragdimaahan kysymään neuvoa salaperäiseltä ja mahtavalta OZ- velholta (Janne Järvelä). Hyvä ja paha ottavat jälleen kerran mittaa toisistaan, kun kaunis Pohjoisnoita (Sofia Lintula) ja ilkeän julmuri Länsinoita (Aivar Andrejev) taistelevat keskenään. Länsinoita yrittää siepata hopeakenkiä itselleen, laittamalla taianomaisia esteitä ystävysten eteen.

Ihmemaa Oz on edelleen valtaisan suosittu lastenteos.

Se on sovitettu teatteriin useita kertoja myös meillä Suomessa. Baumin luoma omintakeinen fantasiamaailma on nähty paitsi kekseliäänä myös visionäärisenä ja sitä se todella on meilläkin.

Jyrki Kakon Kansasin maalaismaisema muuttuu kauniiksi Smaragdimaaksi valojen ja Aivar Andrejevin animaatiovideoiden avulla. Elisabeth Keinäsen lähes läpimusisoitu äänimaailma tukee tarinaa Annukka Matilaisen ja Jasmin Junnosen hienoissa puvuissa. Sofia Lintulan kanssa tehdyt tanssit luovat rytmin kohtauksiin.

Tämä koko perheen klassikkoseikkailu herää eloon uutena versiona Lohjan Teatterissa ja saa taas arvoisensa puitteet myös hienojen lavastusten, pukujen ja tanssien osalta.

Ohjaaja Sari Niinikoski

04.04.2018 17:30Ihmemaa OZ ensi-ilta 6.4.
20.03.2018Robert Boldt -mitali teatterinjohtaja Sari Niinikoskelle
13.02.2018YSTÄVÄNPÄIVÄTARJOUS
26.01.2018 16:00HAAVEILIJA Seija Sainion taidenäyttely
25.01.2018 17:30Katoava maa ensi-ilta 27.1.2018 klo 19
13.12.2017Viimeisiä lippuja viedään...
01.11.2017Edith Piaf - Sydämeni laulut liput menevät hyvin kaupaksi
26.10.2017 18:30Tiedote Edith Piaf - Sydämeni laulut
06.10.2017Ihmemaa OZ liput myynnissä
26.09.2017Vuoden 2017 Miss Suomi -kiertueen tytöt Lohjan Teatterilla

Siirry arkistoon »