Katoava maa ensi-ilta 27.1.2018 klo 19

25.01.2018 17:30

Tiedote                                                                                                                          julkaisuvapaa 25.1.2018 klo 17.30
Lohjan Teatteri
Katoava maa
ensi-ilta 27.1. klo 19

Käsikirjoitus: Satu Rasila, ohjaus: Sari Niinikoski, lavastus: Jyrki Kakko, puvustus: Annukka Matilainen, Valojen suunnittelu: Sari Niinikoski, Jyrki Kakko ja Petri Puttonen, valoajot: Jyrki Kakko, äänien suunnittelu: Sari Niinikoski, Aivar Andrejev ja Elisabeth Keinänen, ääniajot: Elisabeth Keinänen, näytelmäoikeudet: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Rooleissa: Helena – Marja Koski, Aarne – Seppo Lehtelä, nuori Helena – Katri Tamminen, nuori Aarne – Niko T Mikkonen, Annukka – Saara Tamminen katoavamaa1lehdp.jpg

Minun muistini on saari. Minä seison siellä, oman muistini saarella, sen korkeimmalla kalliolla ja katselen merelle. Aaltojen pauhu rauhoittaa minut. Menneet tulevat luokseni meren kohinan mukana, aalto kerrallaan. Tulevat, yksitellen, vain kadotakseen takaisin unohduksen valtamereen.”

Näin kauniisti Helenan ajatusäänenä alkaa Katoava maa - näytelmä. Heti ensi lukemalta koko työryhmä vaikuttui suuresti tekstin lähes runollisesta otteesta ja kuitenkin samalla sen maanläheisestä kerronta tavasta, muistisairaan ihmisen arjesta murheineen ja huolineen.

Katoava maa ei kuitenkaan ole pelkkä sairaskertomus. Se on myös vahva tarina rakkaudesta ja pitkästä liitosta. Tarinan rakenteeseen luodaan jännitettä ja syvyyttä kuvaamalla parin elämää nuoruudesta aina vanhuuteen asti. Nuoren parin elämää näyttelevät väkevästi kohtausten lomassa Katri Tamminen ja Niko T. Mikkonen. Ja pääparina näyttämöllä nähdään pitkäaikaiset näyttelijämme Marja Koski ja Seppo Lehtelä. Roolityöt tarjoavat haasteen kaikille, mutta erityisesti keskiössä olevalle vanhalle Helenalle, jonka mieltä riepottelee tunteista ääripäihin muistiin hiipivä sairaus.

Monissa rooleissa nähty Marja Koski olikin ensimmäinen valinta vaativaan rooliin ja olemme kovin iloisia, että saimme hänet taas pienen tauon jälkeen näyttelijäriveihimme.

Niin kuin lähes kaikilla pariskunnilla, myös Helenalla ja Aarnella on jäänyt paljon selvittämättömiä asioita ja jopa syvälle mieleen haudattuja salaisuuksia. Vasta, kun vaimon muistisairaus todetaan, aviomiehelle tulee tarve puhua vaietuista asioista ja saada ne anteeksi.

Dramaturgi Satu Rasila on päässyt äärimmäisen hyvin sisään muistisairaan maailmaan. Hän kuvaa herkästi tekstissään muistisairauden eri vaiheita, ja herättää kysymyksiä, mitä ihmisestä jää jäljelle, jos koko muistihistoria pyyhkiytyy pois. Ja onko niin, että vain vahvasti emotionaaliset muistot jättävät suurimman jäljen mielen sopukoihin.

Rankkaakin tarinaa kipupisteineen kannattelee kuitenkin huumori ja rakkaus. Kun omat voimat ovat lopussa, kukapa meistä ei haluaisi vierelleen luotettavaa kumppania, joka suo turvaa elämän polun viimeisillä metreillä.

Jyrki Kakon lavastus tavoittaa saarimaisen tunnelman vanhoine pitsihuviloineen ja Annukka Matilaisen arkipäivän puvustus tukee oivallisesti tarinaa. Ohjaajana on hienoa tarttua aina uudenlaisiin haasteisiin ja koska ikää tulee myös itselle lisää koko ajan, tarina johdatti miettimään omia vanhempiaan ja omaakin ikääntymistä. Muistojen kirjoa pitääkin nyt koko ajan huolella kasvattaa ja vaalia ja samalla voi heittää ilmoille vienon toiveen.

”Viekää melkein mitä muuta tahansa, mutta älkää viekö muistojani, ne tekevät minusta sen ihmisen, joka olen tänään.”

Sari Niinikoski
Lohjan Teatterin johtaja-ohjaaja

04.04.2018 17:30Ihmemaa OZ ensi-ilta 6.4.
20.03.2018Robert Boldt -mitali teatterinjohtaja Sari Niinikoskelle
13.02.2018YSTÄVÄNPÄIVÄTARJOUS
26.01.2018 16:00HAAVEILIJA Seija Sainion taidenäyttely
25.01.2018 17:30Katoava maa ensi-ilta 27.1.2018 klo 19
13.12.2017Viimeisiä lippuja viedään...
01.11.2017Edith Piaf - Sydämeni laulut liput menevät hyvin kaupaksi
26.10.2017 18:30Tiedote Edith Piaf - Sydämeni laulut
06.10.2017Ihmemaa OZ liput myynnissä
26.09.2017Vuoden 2017 Miss Suomi -kiertueen tytöt Lohjan Teatterilla

Siirry arkistoon »