Tiedote Edith Piaf - Sydämeni laulut

26.10.2017 18:30

EdithPiaf_AmmiKallio.JPGTiedote                                                        26.10.2017

Edith Piaf – Sydämeni laulut

ensi-ilta 28.10.2017

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sari Niinikoski, Musiikin johto ja sovitus: Kalle Ryökäs, Lavastus: Jyrki Kakko, Puvustus: Annukka Matilainen, Koreografiat: Niina Forsman, Valojen suunnittelu: Sari Niinikoski ja Jyrki Kakko, Valoajot: Jyrki Kakko, Äänien suunnittelu: Sari Niinikoski ja Anton Vaherno, Ääniajot: Anton Vaherno

Katujen kukasta estradien kuningattareksi

”Ihmisen ääni ja laulujen tarinat tulee aina täältä. Ne on sydämen lauluja, siks mun on oltava aina rakastunu tai petetty ja jätetty, jotta mä voin laulaa niin, että kuka tahansa pystyy samaistumaan mun lauluihin.”

Edith Piaf- Sydämeni laulut, uusi musiikkinäytelmämme kertoo elämänjanoisen laulajattaren Edith Piafin uskomattoman tarinan. Usein lukiessani elämänkertoja, olen saanut ihmetellä, kuinka tosi on tarua ihmeellisempää ja yhden ihmisen elämään mahtuu monta erilaista käännettä. Vaikka Edithin tarinassa on paljon synkkiäkin tapahtumia, me halusimme korostaa myös iloa ja Edithin räväkkää elämänasennetta lukuisten traagisten tapahtumien ohella. Tuo leikkimielinen pilke laulajattaren silmäkulmassa säilyi nimittäin aina hänen kuolemaansa asti. Viimeisinä elinvuosinaan avioliitto nuoren kreikkalaisen kampaajan Théo Sarapon - Hoppe Sinervän kanssa hämmästytti monia, mutta antoi pikku varpuselle sitä turvaa ja pyyteetöntä rakkautta, josta hän koko elämänsä haaveili.

Edith Piafista on kirjoitettu lukuisia kirjoja, tehty elokuvia ja tietysti äänitallenteita, jotka hätkähdyttävät yhä edelleen. Lauluääni on osa persoonaa ja elettyä elämää ja se tosiaan välittyy Edith Piafin tulkinnoista. Vaikka näytelmässämme kerrotaan pääpiirteittäin koko hänen tarinansa, emme ole halunneet tehdä imitaatiota lauluista, vaan kumpikin Edithin näyttelijä tulkitsee lauluja oman persoonansa kautta.

Myöskään musiikkidramaturgia ei seuraa mitään aikaisempaa Piaf-näytelmää, vaan jo kirjoitusprosessin ollessa käynnissä, halusin jakaa Piafin levyttämiä musiikkikappaleita eri roolihenkilöiden esitettäväksi, jotta dramaturgia säilyisi kiinnostavana. Niinpä lapsi Piaf - Riikka Kajander laulaa selkeästi vähemmän, kun taas vanhemmalla Piafilla - Ammi Kalliolla lauluja on useita. Myös Piafin laulajatähti rakastaja Yves Montad - Joni Pitkonen ja Jacques Pills - Petri Puttonen laulavat lauluja, jotka istuvat roolihenkilöille. Musiikkimateriaalin haaliminen uuteen näytelmään ei ole nykyään helppoa, suuret levy-yhtiöt pitävät tiukasti kiinni oikeuksista, mutta sitkeiden neuvottelujen avulla tähän näytelmään sopivimmat laulut saatiin neuvoteltua aina ulkomaita myöten.

Kapellimestariksi saimme lahjakkaan muusikko Kalle Ryökkään, joka viulistityttö Meeri Mäenpään ja haitaristimme Kalevi Reinikaisen kanssa musisoi ranskalaisen Chanson -tunnelman.

Niina Forsmanin kanssa yhdessä räätälöidyt koreografiat tukevat Pariisin hämyistä tunnelmaa yhdessä Annukka Matilaisen puvustuksen kanssa, joka on pääosin koottu teatterin runsaasta pukuaarteistosta. Halusimme käyttää autenttisia 20 – 60-luvun vaatteita, joissa on oikeasti ajan tuomaa patinaa. Lavastajamme Jyrki Kakko taikoi taas käsittämättömän hienon lavastuksen, jonka perusidea lähti ohjaajan toiveesta saada lehtileikkeitä seiniksi. Mahtava kaksikymmenhenkinen työryhmä antoi taas kerran täyden panoksensa esitykseen ja heistä jokaisesta voi olla ylpeä ja kiitollinen.

Koko dramaturgia syntyi kaikesta materiaalista jota käsiini sain ja loput on tietysti oman mielikuvitukseni tuotetta. Esim. Edith ja Marlene olivat todella läheisiä, mutta suhteen tasoa on arvailtu vielä tänäkin päivänä, vaikka valokuvat kertovat omaa tarinaansa. Vaikka Edithin ihmissuhteet päättyivät usein huonosti, yksi asia on ainakin varmaa: Hän eli täysillä, koko sydämestään laulaen ja rakastaen!

Kun tämä katujen ja estradilavojen kuningatar vain 47 vuoden iässä kuoli, tuhannet ihailijat laskivat ruusuja hänen haudalleen ja koko Pariisi pysähtyi. Piaf oli laulanut itsensä ihmisten sydämiin lopullisesti.

Teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski

04.04.2018 17:30Ihmemaa OZ ensi-ilta 6.4.
20.03.2018Robert Boldt -mitali teatterinjohtaja Sari Niinikoskelle
13.02.2018YSTÄVÄNPÄIVÄTARJOUS
26.01.2018 16:00HAAVEILIJA Seija Sainion taidenäyttely
25.01.2018 17:30Katoava maa ensi-ilta 27.1.2018 klo 19
13.12.2017Viimeisiä lippuja viedään...
01.11.2017Edith Piaf - Sydämeni laulut liput menevät hyvin kaupaksi
26.10.2017 18:30Tiedote Edith Piaf - Sydämeni laulut
06.10.2017Ihmemaa OZ liput myynnissä
26.09.2017Vuoden 2017 Miss Suomi -kiertueen tytöt Lohjan Teatterilla

Siirry arkistoon »