Lohjan Teatterin ohjelmistokausi
syksy 2017 – kevät 2018

Kun kirjoitan tätä tekstiä, teatterissamme on juuri saatu päätökseen koko edellinen esityskausi ja viimeisenä upea, täysin omin voimin toteutettu kantaesitysmusikaalimme Hiidenkartanon Arvoitus. Hyvää ja kannustavaa palautetta tuli paljon, mutta erityisen mieltä lämmittävää oli kuulla oman työryhmän, joka koostui ikähaitarilla 9-vuotiaasta aina tuonne yli 60-vuotiaaksi asti palautetta siitä, kuinka paljon Lohjan Teatteri merkitsee ”henkisenä kotina” harrastajille ja kuinka hyvin ja tasa-arvoisesti kaikkia siellä kohdellaan. En ollut ajatellut sitä paljoakaan aikaisemmin, vaan toiminut aina niin, mikä tuntui minusta luontevalta. Tajusin kuitenkin keskustellessamme, että on edelleen tärkeää kohdata niin aikuiset kuin lapset, pojat ja tytöt harjoitustilanteessa tasa-vertaisina, selittää, kuunnella, kannustaa ja valmentaa, jotta yhdessä tekeminen on mielekästä ja yhteinen päämäärämme on aina tarpeeksi kirkas.

Eurooppalainen tasa-arvokirja julistaa juhlallisesti:
Kulttuurin, urheilun ja virkistyksen osalta kunnan tulee varmistaa, että naisilla, miehillä, tytöillä ja pojilla on käytössään yhtäläinen tarjonta ja pääsy urheilu-, virkistys- ja kulttuuritoimintaan sekä -tiloihin. Kulttuuriin, urheiluun ja virkistykseen liittyviä sukupuolistereotypioita tulee purkaa ja kannustaa myös näitä palveluita tarjoavia edistämään toimintaa, jossa haastetaan naisia ja miehiä koskevia stereotyyppisiä käsityksiä.
Lohjan Teatteri on tässäkin suhteessa siis oikealla tiellä.

Syyskaudella lokakuussa teemme vaihteeksi musiikkidraamaa Edith Piaf - sydämeni laulut ja kerromme kaikkien rakastaman ranskattaren Edith Piafin uskomattoman elämäntarinan. Piaf nousi lähes katuojasta tuhansien fanien suosioon ja omalla sitkeällä työllään ja laulun lahjoillaan varmisti paikkansa suurten ja merkittävien naistaiteilijoiden joukossa. Esityksessä on mukana pieni, taitava live orkesteri säestämässä tunnettuja Chanson- melodioita. Räväkkä ja koko tunneskaalan läpikäyvä tarina antaa mahdollisuuden mieleenpainuviin roolisuorituksiin ja tuo väriä harmaaseen syksyyn.

Kevätkauden aloittaa karhean kaunis Satu Rasilan Katoava maa. Näytelmä, joka kertoo tärkeän tarinan avioliitosta ja siitä mitä tapahtuu, kun alzheimer asettuu vieraaksi taloon. Näytelmä valottaa hyvin muistisairaiden elämää ja kertoo haikean kauniisti asioista pitkän avioliiton aikana. Näytelmäteksti valloitti jo lukuvaiheessa työryhmän sydämen, odotettavissa siis laadukasta draamaa, jonka ajankohtaisuus ja vanhusten asema puhuttaa.

Kevätkauden lopettaa tutulla tavalla koko perheelle suunnattu mielikuvituksellinen ja kaikkien tuntema Frank L. Baumin tarina Ihmemaa Oz. Tämä kymmenissä teattereissa ympäri maailmaa esitetty tarina nähdään tällä kertaa hauskana puhenäytelmänä kera veikeiden tanssien. Hupaisat roolihahmot antavat taas mahdollisuuden päästää mielikuvitus valloilleen niin lavastuksen kuin puvustuksenkin osalta ja satu jatkaa teatterimme laadukkaiden lasten esitysten linjaa. Mukana myös eri-ikäisiä harrastajia.

Jälleen kerran ollaan siis tekemässä pieniä ihmeitä toteuttamalla kolme hyvin erityyppistä, ammattitasoista esitystä muutamalla työntekijällä ja suurella määrällä paikallisia harrastajia ja talkoolaisia. Kahviotoiminta jatkuu tunnelmallisessa kellaritilassa, samoin pukuvuokraus tarjoaa edelleen mahdollisuuksia juhlakauden rientoihin.

Jos tarkastellaan kaupungin taloustilannetta, on hyvä huomata, että vaikka kaikki kulttuuriin käytetyt varat leikattaisiin pois, ei se paljoakaan muuttaisi talouden koko kuvaa . Mutta kaupungin houkuttelevuuteen ja henkiseen hyvinvointiin sillä voisi olla suuremmat seuraukset. Se, että kaupunki tukee yli satavuotiaan Lohjan Teatterin toimintaa, on myös suoraan kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle, jossa kulttuurielämä on aina toiminut yhteiskunnan keuhkoina, sivistyksen mittarina ja ihmisyyden puolestapuhujana.

Vanha, koko ajan kunnostettu teatterirakennuksemme antaa edelleen tunnelmalliset ja tasokkaat puitteet edistää puoliammatillista teatterityötä ja kulttuurikasvatusta alueen asukkaille. Myös kulttuuripalveluiden toimiston siirtyminen paraatipaikalle Laurinkadulle aukaisee uusia mahdollisuuksia yhteistyöhankkeisiin ja palvelee sitä kautta myös paremmin asiakkaitamme katutasossa.

Tervetuloa asioimaan kanssamme, on aina ilo palvella teitä!

Teatterin johtaja / ohjaaja
Sari Niinikoski